Keystone logo
University of Chemistry and Technology, Prague

University of Chemistry and Technology, Prague

University of Chemistry and Technology, Prague

Bevezetés

A University of Chemistry and Technology, Prague ( UCT Prague ) Közép-Európában a legnagyobb oktatási intézmény, amelynek hagyománya közel két évszázadot ölel fel. A progresszív tanulmányi területek és a rangos nemzetközi hírnév mellett az UCT Prague minden hallgató számára fejlett technológiákkal és kiváló jövedelmező karrier előkészítéssel rendelkezik.

University of Chemistry and Technology, Prague : múlt és jelen

UCT Prague egy állami felsőoktatási egyetem, amely tudományos, kutatási, fejlesztési és végrehajtási tevékenységeket folytat. Tagja a Cseh Köztársaság 28 állami és állami egyetemének családjának, tagja az EUA (az Európai Egyetemi Szövetség), a FEANI (az Országos Mérnöki Egyesületek Európai Szövetsége) és az IGIP (Nemzetközi Mérnöki Pedagógiai Társaság). UCT Prague a kémia, a vegyipar, az élelmiszer-kémia és a technológia, a biokémia, a finomítás, a vízkezelés, az energia és a biológiai tudományok, valamint a technológiák, valamint a környezetvédelem szinte minden ágában mély és széles körű ismeretekkel rendelkezik. anyagtudományok és más kémia alapú tanulmányi területek. UCT Prague 1952-ben alakult, de eredete 1807-ben nyúlik vissza, amikor a prágai Műszaki Főiskolán első kémiai kurzust tartottak. Az 1920-as Műszaki Főiskola átszervezése a kémiai tanszék átalakulását eredményezte a Cseh Műszaki Egyetem hét szakasza, a Kémiai Technológia Iskolává. UCT Prague számos kiemelkedő alumíniumot készített, köztük Otto Wichterle professzort, az 1950-es években a lágy kontaktlencsék feltalálóját, és Vladimír Prelogot, az ETH Zürich professzort, aki 1975-ben nyerte el a kémiai Nobel-díjat. 1928-ban Prelog doktori fokozatot több évvel később kapott.

Figyelemre méltó kutatás

UCT Prague kutatói nagyon sikeresek voltak az Európai Közösség HORIZON 2020 keretprogramjában, és aktívan részt vesznek számos új kutatási projekt és együttműködés kialakításában. Jelentős korábbi erőfeszítések a következők:

 • RECOBA, Assoc. Prof. Juraj Kosek, szektorok közötti valós idejű érzékelés, fejlett vezérlés és optimalizálás a kötegelt folyamatok számára, amelyek energiát és nyersanyagokat takarítanak meg.

 • PARTIAL-PGMs, Assoc. Prof. Petr Kočí, új, nagy teljesítményű hibrid TWV / GPF Automotive utókezelő rendszerek fejlesztése raTIonAL tervezéssel: PGM-ek és ritkaföldfém-anyagok helyettesítése.

 • SElySOs, Prof. Karel Bouzek, új elektródanyagok kifejlesztése és a szilárd oxid magas hőmérsékletű elektrolízis cellák lebomlási mechanizmusainak megértése.

 • SuPER-W, Prof. Pavel Jeníček, doc. Prof. Jan Bartáček, fenntartható termék, energia és erőforrás-visszanyerés a szennyvízből.

 • Élelmiszerminőségi projektek: FoodSmartphone, Smartphone elemzők az élelmiszer minőségének és biztonságának helyszíni vizsgálatához; MultiCoop, Multidiszciplináris megközelítés az együttműködés megerősítésére és az élelmiszer- és takarmánybiztonság átfogó értékelésére szolgáló új platform létrehozására; AUTHENT-NET - Élelmiszerhitelesítési Kutatóhálózat, Prof. Jana Hajšlová, Monika Tomaniová, PhD.

 • Tudományos oktatás: SCICHALLENGE, Petr Holzhauser, MSc, következő generációs tudomány kihívások részvételi technikák és digitális médiumok felhasználásával.

karok

UCT Prague (az egész egyetem igényeit kielégítő osztályok mellett) négy karral rendelkezik:

 • Kémiai Technológiai Kar

 • Környezeti Technológiai Kar

 • Élelmiszer- és Biokémiai Technológia Kar

 • Vegyészmérnöki Kar

UCT Prague a számokban

UCT Prague 871 alkalmazottal rendelkezik (2014-es éves jelentés adatai), köztük 510 fő és 361 kutatói személyzet. UCT Prague hároméves felsőfokú (BSc), kétéves Master (MSc / Ing.) Programok és Ph.D. programokat. Teljes beiratkozás az UCT Prague 2014-ben: 3 606 főiskolai és mesterképző és 843 Ph.D. hallgatók (2014-es éves jelentés adatai).

Világméretű együttműködés és együttműködés

UCT Prague együttműködik több mint 100 egyetemmel és intézménnyel világszerte. Az egyetem a legaktívabb cseh egyetemi résztvevő az Erasmus diákcsere programban, és más programokban is részt vett, mint például az 5. és 6. keretprogram, a COST, az EUREKA és a Leonardo da Vinci.

Számítástechnikai eszközök

UCT Prague magas szintű számítástechnikai létesítményeket tart fenn gigabites hálózattal. A számítógépek a diákok, a kutatók és a professzorok rendelkezésére állnak a több száz laboratóriumban és munkaterületben.

Könyvtár: ChemTK

UCT Prague a modern Nemzeti Technológiai Könyvtár (NTK) épületében található kiválóan felszerelt ChemTK könyvtárat üzemelteti. A ChemTK gyűjtemény több mint 100 000 könyvet, kézikönyvet, enciklopédiát, folyóiratot és egyéb kiadványt tartalmaz. A ChemTK 300 szakmai folyóiratot jegyez, és elektronikus hozzáférést biztosít a tudományos folyóiratokhoz. A rangos tudományos kiadók több mint 2500 folyóirata jelenleg elektronikus formában áll rendelkezésre. A ChemTK hozzáférést biztosít az SciFinderhez, a Chemical Abstracts Service-hez és más speciális erőforrásokhoz (lásd az eResources teljes listáját), amelyek lehetővé teszik a tudományos szakterületeken végzett kutatást. A Beilstein Handbuch der organischen Chemie és a Gmelin Handbuch der anorganischen Chemie teljes gyűjteményei nyomtatott és elektronikus formában is elérhetők. A nyomtatási kiadások elérhetők az olvasóteremben az NTK ritka könyvek és speciális gyűjteményei között.

Központi laboratóriumok

UCT Prague központi laboratóriumai nyolc laboratóriumból állnak:

 • Nukleáris mágneses rezonancia (NMR) spektroszkópiai laboratórium

 • Infravörös (IR) és Raman-spektroszkópiai laboratórium

 • Tömegspektrometria laboratórium (MS)

 • Szerves elemelemző laboratórium

 • Röntgen diffrakciós laboratórium

 • Hő-Gravimetriás Elemző Laboratórium (TGA)

 • Atomabszorpciós spektroszkópiai laboratórium (AAS) és felületi elemzési laboratórium

A laboratóriumok magas színvonalú berendezéseket biztosítanak a diákok, a tanárok és a kutató munkatársak számára, és modern eszközökkel vannak felszerelve. A laboratóriumi munkatársak mind a rutinszerű, mind a szakosodott kísérletekben tapasztaltak. A laboratóriumok tanulói projektek, támogatások által finanszírozott kutatások és ipari alkalmazások. A létesítményeket külső ügyfelek (egyetemek, magánvállalatok és mások) is használhatják. A laboratóriumi személyzet több tanfolyamot, workshopot és egyéb szemináriumokat is tanít az UCT Prague közösség tagjainak. A tanfolyamok magukban foglalják a gyakorlati technikákat és a spektrális értelmezés módszereit.

Helyszínek

 • UCT Prague Technická 5 166 28 Prague 6 – Dejvice, 166 28, Prague

Kérdések