Keystone logo
Norwegian University of Life Sciences NMBU

Norwegian University of Life Sciences NMBU

Norwegian University of Life Sciences NMBU

Bevezetés

Az NMBU kutatási és tanulmányi programjai lehetővé teszik az emberek számára a világ minden tájáról, hogy szembenézzenek a nagy, globális kihívásokkal, amelyek a környezetre, a fenntartható fejlődésre, az emberi és állati egészség javítására, a megújuló energiaforrásokra, az élelmiszertermelésre, valamint a föld- és erőforrás-gazdálkodásra vonatkoznak.

Campus Ås

A Campus Ås ad otthont Norvégia legnagyobb interdiszciplináris tudományos környezetének az élettudományokban.

A Norvég Élettudományi Egyetem (NMBU) hét karból áll, amelyek közül hat a Campus Ås -ben, egy pedig részben a Campus Adamstuen -ben található (2019 -ig):

 • Biosciences
 • Kémia, biotechnológia és élelmiszer -tudomány
 • Környezettudományok és természeti erőforrások kezelése
 • Táj és társadalom
 • Közgazdasági és Üzleti Iskola
 • Tudomány és technológia
 • Állatorvos

2020 -ban megnyílik az állatorvostudomány új kutatási és oktatási épülete, ami azt jelenti, hogy az NMBU mind a hét karát Ås -ben fogják összevonni. A Norvég Állategészségügyi Intézet ezzel egy időben a Campus Ås -be költözik.

Az Campus Ås ad otthont Norvégia egyik legszebb parkjának, számos történelmi épülettel, valamint az Ås Farmnak, ahol a hagyományos állatokkal kapcsolatos kutatásokat és oktatásokat végeznek.

A Campus Ås összesen 600 hektár területet ölel fel Ås településen.

Két másik nagy intézmény is található az NMBU-val a Campus Ås-ben: a Norvég Élelmiszer-, Halászati és Akvakultúra-kutató Intézet (Nofima) és a Norvég Biogazdasági Gazdaságkutató Intézet (NIBIO) kulcsfontosságú részei.

Campus Adamstuen

A Campus Adamstuen ad otthont az állatorvosi karnak. A kar Norvégia egyetlen felsőoktatási intézménye az állatorvosok számára, akik két különböző tudományos területen kompetensek: állatgyógyászat és állat -egészségügyi közegészségügy.

Az állatgyógyászat foglalkozik az állatok egészségével és jólétével. A legfontosabb területek a betegségek, a diagnosztika és a kezelés ismerete. A mező egyaránt tartalmazza a tenyésztett állatokat, beleértve a tenyésztett halakat, és a kísérő állatokat.

Az állat -egészségügyi közegészségügy a betegségek állatokról emberekre való átterjedésének megakadályozásának minden aspektusára vonatkozik, és ezen a területen egyre nagyobb a kereslet.

2014. január 1 -jén a Norvég Állatorvos -tudományi Iskolát (NVH) és az Élettudományi Egyetemet (UMB) egyesítették, és létrehozták a Norvég Élettudományi Egyetemet (NMBU), amely a teljes biológiai termelési lánc kutatását és oktatását egységes szerkezetbe foglalja. esernyő.
Az állatorvosi kar a Campus Adamstuen négy tanszékéből áll:

 • Alapvető tudományok és vízi orvoslás (Basam)
 • Élelmiszer -biztonsági és fertőzésbiológia (Matinf)
 • Termelőállat -klinikai tudományok (Prodmed)
 • Kísérőállat -klinikai tudományok (Sportfamed)

A Campus Adamstuen ad otthont az Egyetemi Állatkórháznak is, amely a kísérőállat -klinikából, a lóklinikából és a termelőállat -klinikából áll.

Az Egyetemi Állatkórház az egész ország beteg állatait kezeli, és szorosan kapcsolódik az NMBU Állatorvostudományi Iskola kutatási és oktatási tevékenységéhez.

A Norvég Állatorvosi Intézet egy orvosbiológiai kutatóintézet, amely a Campus Adamstuen állatorvosi karával közös helyiségekben működik. A Norvég Állatorvosi Történeti Múzeum szintén itt található.

A Campus Adamstuen a tervek szerint 2019-ben zár be, az NMBU Állatorvosi Iskola és az Egyetemi Állatkórház pedig a legkorszerűbb állat-egészségügyi létesítményekbe költözik a Campus Ås-be, vagyis végül mindhárom kar egy helyen lesz elhelyezve . A Norvég Állategészségügyi Intézet ezzel egy időben a Campus Ås -be költözik.

A Campus Ås -ben egy vadonatúj állatorvosi kutató és oktató épület épül.

Az Állatorvostudományi Karnak van egy részlege is, amely Norvégia délnyugati részén található: a kiskérődzők kutatási szekciója, Høyland, Sandnes.

Helyszínek

 • Universitetstunet 3 1430 Ås, 1432, As

Kérdések