Keystone logo
Estonian Academy Of Music And Theatre

Estonian Academy Of Music And Theatre

Estonian Academy Of Music And Theatre

Bevezetés

Az Észt Zeneművészeti és Színházi Akadémia feladata, hogy hozzájáruljon egy emberi központú észtországi társadalom kialakulásához, egy kreatív gondolkodás elterjedéséhez és az észt nyelv és kultúra megőrzéséhez az oktatáson keresztül a zene és a színház kreatív és kutatómunka előmozdítása.

Az EAMT értékeli az észt nemzeti kultúra inherens értékeinek megőrzését és az európai zenei és színházi oktatás tudományos hagyományainak megőrzését, miközben nyitva áll a zene és a színház világában.

Az EAMT zenei és drámai közoktatási intézmény, mely a zenei és színházi főbb területeken felsőfokú oktatást kínál felsőfokú, mester- és doktori programokon keresztül. Bár körülbelül 700 hallgatója az EAMT a legkisebb az észt állami egyetemek és egyetemi szintű felsőoktatási intézmények között, nemzetközi szinten összevethető a közepes méretű zenei és színházi akadémiákkal.

Bachelor programok képzést nyújtanak énekesek és instrumentálisok, valamint a karmesterek, zeneszerzők, zenészek, zenei tanárok és hangmérnökök számára. A mesterképzés további képzéseket és képzéseket is kínál a kamarazene, a kíséret, a kortárs improvizáció és a kulturális menedzsment terén. A zenészek tananyaga szólista, együttes és zenekari előadás vagy opera; a zeneelmélet és a történelem, valamint a bölcsészettudományok más területeit is tanulmányozzák. A tanári képesítés megszerzésére is lehetőség van.

Az Észt Zeneakadémia és Színház rövid története

Mint más európai országokban, az észtországi zenei oktatás történelmileg összefüggésben áll az egyetemek és az egyházak tevékenységével. Már a XIX. Század végén számos magán zenei iskola volt, amelyek különféle oktatási intézményekben szakképzést nyújtottak.

1919-ben, amikor két független zeneművészeti intézményt alapítottak Tallinnban és Tartuban, Észtországban a magasabb zenei oktatás kezdetének számít. A Tartu Felsőoktatási Zeneiskola erős középiskolai oktatási intézmény lett, amelyet ma Heino Eller Zeneiskolának neveznek.

Az EAMT elődjének tekintett Tallinni Felsőoktatási Gimnáziumot az "Észtország" Társaság Zenei Tanszéke alapította meg, az 1919. szeptember 28-án megtartott megnyitó ünnepségen az Észt Koncertteremben. A 1919-1923 a Megbízó az iskola volt Mihkel Lüdig.

1923-ban ezt az intézményt Tallinn konzervatóriumává nevezték át. 1925-ben az iskola adminisztrátora új szabályzatot fogadott el, és ezekkel a változtatásokkal az iskola professzorokat választott: R. Bööcke, A. Kapp, J. Paulsen, P. Ramul és A. Topman. Együtt A. és Th. Lemba és J. Tamm, akik korábban a tanári a St. Petersburg Conservatoire, a Tallinn Conservatoire most már 8-professzorok. A számok később növekedni. Az első tíz diák 1925-ben diplomázott. A konzervatórium tudományos szintje viszonylag magasnak tekinthető, hiszen sok diákja részt vett a nemzetközi versenyeken az 1930-as években. A legsikeresebb közülük Tiit Kuusik volt, aki első díjat nyert a Bécsi Nemzetközi Énekversenyen 1938-ban.

Eredetileg egy magánintézmény, a Konzervatórium 1935-ben államosításra került. 1938-ban megnyílt az Állami Dráma Iskola.

A szovjet megszállás, amely akkor kezdődött, 1940-ben, sem nem befolyásolja a Conservatoire. A cél az volt, hogy a zenei oktatási rendszert összhangba hozzák az uralkodó felfogás szerint a Szovjetunió. A tantervi átszervezés szinte azonnal megtörtént. Ennek a változásnak az egyik példája az egyházzene megszüntetése volt, mint szakterület; ráadásul a politikai orientált tantárgyak tanítása megkezdődött.

Érkezését követő német megszállás hatáskörök, a Conservatoire küzdött, hogy visszaszerezze a korábbi oktatási tevékenységet. J. Aavik, aki visszatért a főnök állásába, igyekezett minél több volt tudományos oktatót felvenni. A háború valósága azonban jelentősen gátolta a tanulmányi folyamatot. A március 9, 1944 légitámadás, az épület a Conservatoire, valamint a legtöbb berendezés, szinte teljesen megsemmisült. 1944 novemberében, az újabb a hatalom, a Conservatoire-ban újra megnyitották. A ház 3 Kaarli Avenue választották szolgál a Conservatoire ideiglenes otthona. 1950-ben az Észt Kommunista Párt Központi Bizottsága VIII plenáris ülése pusztító eredményeket ért el a konzervatórium munkatársai számára. Számos figyelemre méltó előadót ideológiai okokból kénytelen elhagyni; hárman - A. Karindi, R. Päts és T. Vettik - letartóztatták és egy munkatáborba küldték.

A Conservatoire kreatív környezetben kezdte látni ébredés az 1950-es években. Számos "ideiglenesen hiányzó" előadó visszatérhetett. 1957-ben a Doktori Karot a Konzervatóriumban hozták létre, Voldemar Panso lett az első vezetője. A Dráma Kar nyitotta ki a Toomkool korábbi Toomkool épületét. Az 1970-es években újra megnyitották az 1950-ben bezárt szervosztályt. 1971-ben újrakezdték a zenetanárok tanításának programját az átfogó iskolai rendszerben való munkára. A járó tanulók száma az Conservatoire jelentősen nőtt. Venno Laul kinevezett rektor 1982-ben, ismét felmerült az ötlet az épület egy új iskolát létesítmény. Azzal folytatta, hogy felügyelje a tervezési fázisban a projekt; tényleges építési munka lett a feladata a következő rektor.

1989-ben, közvetlenül azelőtt, hogy a 70 éves az iskola, az egykori neve - a "Tallinn Conservatoire" - helyreállt. Négy évvel később az iskolát "Észt Zeneművészeti Akadémiának" (Eesti Muusikaakadeemia) nevezték át. Ezt a változást azért tartották szükségesnek, mert Európában a "conservatoire" gyakrabban a középfokú zenei oktatás intézményére utal.

Az 1987-1993-as években kiterjedt felújításra és újjáépítésre került sor a Dráma Kar épületében, amely lehetővé tette a karon a teljes kétszintes épület használatát a Toompea-ban. 1995-ben a Színház Kar új neve Higher Theatre School.

1992-ben Peep Lassmann professzort választották rektornak. A tanulmányi struktúra kiterjedt reformját vezették be, és az iskola egy tárgy-alapú tanulmányi rendszert fogadott el. Fokozati tanulmányokat vezettek be, amelyek lehetővé tették, hogy a négyéves program hallgatói diplomát kapjanak. 1993-ban kétéves mesterképzésre került sor. 1996-ban négy évre szóló doktori programot vezettek be a zenei tudományokba, míg 2000-ben az előadóművészek és zeneszerzők számára speciális tanterveket terveztek. 2006-ban egy drámai mûvészeti program új programja lett, amely kreatív hangsúlyt is kapott.

1999-ben az Észt Zeneművészeti Akadémiát végül megkapta, amit az elmúlt 55 évben várt - egy új épület Tallinn központjában. Mostantól ez a világ egyik legjobb és legmodernebb kastélyparkja, különösen a funkcionalitás és a technológiai megoldások tekintetében.

Az EAM új épületében 7 500 négyzetméter használható hely, amelyet kifejezetten a magasabb zenei oktatási intézmény számára fejlesztettek ki. 60 osztályterem, valamint 14 próbatermek, ahol osztályok tarthatók. Külön említést érdemel az EAMT kis kamaracsarnokja, amely 130-200 fő helyet foglal el, egy kórusosztály, egy nagy auditoriummal együtt, 77 hallgató számára, meghallgatási helyiséget 40 fő részére egy új barokk orgonával, az operaszirodával, az elektronikus zenei laboratóriummal és felvételi stúdió, könyvtár számítógépes létesítményekkel és egy diák étkezővel. Az épület megfelel a legmagasabb akusztikai követelményeknek, hangszigetelt szobákkal, amelyekkel bármilyen helyiség akusztikáját beállíthatja, falpanelek hozzáadásával vagy eltávolításával.

Ma az EAMT nemzetközileg versenyképes oktatási és kutatási létesítmény. A legtöbb észt zenész részt vesz az EAMT-ben, akár saját tanulmányaik, akár tanításuk révén. Legismertebb ösztöndíjasaink közé tartozik a Arvo Pärt és Erkki-Sven Tüür, a zongoraművészek, Peep Lassmann és Kalle Randalu, valamint Olari Elts, Tõnu Kaljuste, Eri Klas, Vello Pähn és Arvo Volmer. Az észt színházak színészei és rendezõi szintén drámai iskolánk öregdiákjai. Az akadémia jelenlegi nevét - az Észt Zeneakadémia és Színház - 2005-ben fogadták el.

Helyszínek

  • Estonian Academy Of Music And Theatre Tatari 13,, 10116, Tallinn

Kérdések