Keystone logo
Université libre de Bruxelles - ULB

Université libre de Bruxelles - ULB

Université libre de Bruxelles - ULB

Bevezetés

Üdvözöljük az Université Libre de Bruxelles-ben!

BRÜSSZEL, EMBERI MÉRETŰ VÁROS

Európa szívében, Párizstól mindössze 1 óra 20 percre vonattal, Amszterdamtól 1 óra 30 percre, Londontól és Kölntől pedig 1 óra 50 percre, Brüsszel a főváros minden előnyét és egy nagy és nyüzsgő város életminőségét kínálja. Brüsszelben található az összes jelentős európai intézmény. Ez az EU és számos más politikai és gazdasági döntéshozó szervezet hivatalos székhelye, és egyre több vállalkozással, szervezettel és nemzetközi szakértővel büszkélkedhet.

Európa legzöldebb fővárosában a vendéglátás és csereprogramok nagy hagyománya azt jelenti, hogy a látogatók és a lakosok egyaránt élvezhetik a világ ételeinek és zenéinek széles keverékét, miközben a kulturális keselyűk számos múzeum és bemutató közül válogathatnak. A város szívében található Université Libre de Bruxelles vagy ULB számos kulturális, ünnepi és sporttevékenységet kínál. Az egyetemi campusok és a környező területek rendkívül vonzóak, a tanulás és a szabadidő megfelelő keverékét biztosítják.

MULTIKULTURÁLIS ÉS NEMZETKÖZI

Multikulturális egyetemként, ahol a hallgatók és kutatók egyharmada külföldről érkezett, a nemzetközi kapcsolatok napi valóság az Université Libre de Bruxelles számára, akárcsak maga Brüsszel, a világ egyik legkozmopolita városa. Az oktatás és a kutatás területén egyaránt megerősítették a világ egyetemeivel való együttműködést, nagyrészt a különböző európai mobilitási programoknak köszönhetően. A hallgatói mobilitási programokon kívül az Egyetem változatos integrált programokat kínál külföldi partnerekkel, beleértve a közös mester- és doktori fokozatokat. E programok közül több megkapta a rangos Erasmus Mundus akkreditációt.

Európával és a világgal szembeni kifelé irányuló pozíciója számos megállapodást, együttműködést és különleges partnerséget hozott létre a világ néhány vezető egyetemével. A nemzetközi színtéren szerzett sokéves tapasztalattal az egyetem elindította az UNICA-t, amely 45 vezető európai egyetemből álló hálózat , amely több mint egymillió diákot ölel fel. Alapító tagja az állami egyetemek nemzetközi fórumának (IFPU).

Az intézmény nemzetközivé válását a következők rögzítik:

  • Határon átnyúló együttműködés Franciaország Nord-Pas-de-Calais (Lille) régiójával
  • Az előnyben részesített partnerek politikája közös, hosszú távú tevékenységek kiépítésére körülbelül tíz intézménnyel (nevezetesen Oxford, Párizs VI, Berkeley, Montreal, UBC Vancouverben, Fudan Sanghajban)
  • Számos speciális intézmény és központ, köztük az Institut d'études européennes (Jean Monnet kutatási pólus), a Solvay Brussels School of Economics and Management, a School for Public Health, a Center for Canadian Studies, a Czech Studies stb.
  • Transzatlanti párbeszéd és nyitás a feltörekvő országok felé

Az évek során a korlátozott erőforrások ellenére az ULB meg tudta őrizni kiválósági szintjét, és eleget tudott tenni állami és társadalmi kötelezettségeinek. Az egyetem hisz abban, hogy segíthet egy igazságosabb és demokratikusabb világ megteremtésében azáltal, hogy hozzájárul a bizalmon alapuló kapcsolathoz, a kritikus dimenzióhoz és a globalizált világban megkövetelt pártatlansághoz.

ÚJRAJÁRÓ KUTATÁS

Négy tudományos Nobel-díj, egy Fields-érem, három Wolf-díj és két Marie Curie-díj további bizonyítéka az egyetem hosszú távú kiválósági hagyományainak.
Az Université Libre de Bruxelles aktív tagja a Kutatási Területnek, és közel 130 projektben vesz részt, amelyeket a 7. Európai Keretprogram finanszíroz. Az elmúlt néhány évben 7 induló ösztöndíjat kapott az Európai Kutatási Térségtől (ERC) az orvostudomány, a közgazdaságtan, a matematika, a szociológia vagy a politikatudomány területén végzett kutatások finanszírozására, valamint 2 felsőfokú ösztöndíjat a mesterséges intelligencia és a fizika területén. Ezenkívül az Egyetem Európai Tanulmányok Intézetét „Jean Monnet európai kutatóközpontként” ismerik el az európai integrációval kapcsolatos munkájáért.

MAGAS TANÍTÁSI SZABVÁNYOK

Az Université Libre de Bruxelles 13 karral, iskolával és szakosodott intézettel rendelkezik, amelyek lefedik az összes tudományágat, szorosan ötvözve a tudományos inputot és a kutatást. Csaknem 40 alapképzési és 235 posztgraduális programotkínál. Emellett 20 doktori iskolávalis együttműködik, közel 1600 PhD-képzéssel. Egyes mesterképzéseink a transzdiszciplinaritásra összpontosítanak, míg mások nagyobb hangsúlyt fektetnek a nemzetközi kapcsolatokra az európai mesterképzésen keresztül vagy a többnyelvűségre. Évek óta szoros együttműködésben dolgozunk a VUB-val (Vrije Universiteit Brussel – Brüsszeli flamand nyelvű egyetem).

Humanizmus, egyéni felelősség...

"Az Université Libre de Bruxelles a szabad kutatás elvén alapozza oktatását és kutatását. Ez minden területen az ítélkezés függetlenségét és a tudás tekintélyen alapuló felfogásának elutasítását feltételezi." (az ULB alapszabályának 1. cikkelye). Az ULB tanításának egyik sajátossága, hogy a hallgatóknak személyes szabadságot kínál, miközben a szükséges támogatást is biztosítja. Magukon a hallgatókon múlik, hogy kihasználják-e a számukra elérhető lehetőségeket és számos támogatási formát: az Egyetem tehát a felelősség iskolája.

... és az innováció

A legszembetűnőbb újításokat a posztgraduális szinten vezették be. Ezek a programok, amelyek közül néhányat este és hétvégén tanítanak, elsősorban dolgozó felnőtteketcéloznak meg, és vagy újonnan felmerülő társadalmi és gazdasági igényeken (euromarketing, vállalatirányítás stb.), vagy fejlett kutatásokon (esztétika) alapulnak. és a művészetfilozófia, a tudományfilozófia, a bioinformatika stb.). Az ilyen jellegű új és innovatív kurzusok az ULB nagy múltra visszatekintő ULB hagyományára építenek, miközben új irányokba fejlesztik tovább.

FÓKUSZBAN A NYELVI ÉS KULTURÁLIS SOKszínűségre

Francia nyelvű egyetemként az Université Libre de Bruxelles kurzusainak többsége franciául zajlik. Azonban egyre több mesterfokozatot adnak át részben vagy egészben angolul. Az egyetem a francia nyelvtanfolyamok széles skálájátkínálja a tanév előtt és közben, hogy segítse nemzetközi hallgatóit nyelvtudásuk fejlesztésében.

ELKÖTELEZETT EGYETEM

Az Université Libre de Bruxelles eltökélt szándéka, hogy mindenkinek lehetőséget biztosítson felsőoktatási tanulmányainak folytatására, és számos diáktámogatási kezdeményezéstdolgozott ki: például pénzügyi és pszichológiai támogatást, útmutatást, franciaórákat stb. Az egyetem egyetemen kívüli tudományos támogatást is nyújt. Az egyik figyelemre méltó példa az alulteljesítő középiskolások támogatási programja (Schola), amelyet az UNESCO Comenius-díjjaltüntettek ki.

Az Université Libre de Bruxelles 1834-es megalakulása óta szorosan részt vesz a kritikai gondolkodásról és a szabadságrólfolyó vitában. Ez magában foglalta a diktatúrákkal és más nacionalista visszaélésekkel szembeni nyílt ellenállást, az esélyegyenlőség előmozdítását és egy sor egyéb szociális kérdést. Az egyik első civil szervezet (CEMUBAC) megalapítása után az Egyetem továbbra is aktív szerepet vállalt a fejlesztési segélyezésben és a nemzetközi együttműködésben.

Az Európai és nemzetközi, független, elkötelezett és dinamikus Université Libre de Bruxelles számíthat hatalmas globális öregdiákhálózatára (EAE), az egyetem legjobb nagyköveteire. A szabad vizsgálódás elve alapján, amely a független érvelést és minden dogma elutasítását feltételezi, az Egyetem megtartotta eredeti elképzeléseit, mint szabad intézmény, amely szilárdan elkötelezett a demokratikus és emberi értékek védelmében.

A kutatás és a részvétel szabadsága

Az Université Libre de Bruxelles a szabad kutatás elvén alapozza oktatását és kutatását, és mindig is lehetőséget biztosított hallgatóinak arra, hogy aktív és résztvevő szerepet töltsenek be az egyetemi életben és a kapott oktatás értékelésében . Az egyetem alapszabályában ugyanis szerepel a szabad vizsgálat elve, amely a független ítélkezésen és a tudás tekintélyelvű szemléletének elutasításán alapul.

Ennek eredményeként az ULB azon kevés belga vagy akár európai egyetem egyike, ahol a hallgatók minden döntéshozó testületben képviseltetik magukat. Ugyanebben a szellemben több mint húsz éve működik egy szisztematikus tanárértékelési eljárás, amely a tanulók saját tanáraik pedagógiai képességeinek értékelésén alapul.

Helyszínek

  • Brussels

    Avenue Franklin Roosevelt 50 1050 Bruxelles, 1050, Brussels

    Kérdések