Keystone logo
Ain Shams University

Ain Shams University

Ain Shams University

Bevezetés

Ain Shams University , mint a harmadik egyiptomi egyetem, 1950 júliusában alakult az Ibrahim Pasha Egyetem néven. A két korábbi egyetem, a "Kairói Egyetem" (Fua'd az első) és az "Alexandria Egyetem" (Farouk the 1st) részt vett az egyetemek üzeneteinek teljesítésében és a felsőoktatásban részt vevő fiatalok növekvő igényének kielégítésében. Amikor először jött létre, az Ain Shams University számos elismert kar és egyetemi intézetből állt, amelyeket később egyetemre fejlesztettek ki.

Az 1952. július 23-i forradalom után azt javasolták, hogy az egyiptomi egyetemeket olyan nevek kapják, amelyek szorosan kapcsolódtak az ország gyökereihez és történelmi tereihez. Így 1954 február 21-én az egyetem neve "Heliopolis" -ra változott, majd ugyanabban az évben megváltozott a mai nevén "Ain Shams", az arab a "Heliopolis" vagy az "O'n" amely a történelem legrégebbi egyeteme volt. Az "O'n" Egyetem mintegy 5000 évvel ezelőtt jött létre, és nagy hírnévnek örvend, mint a tudás és a tanulás központja, különösen a csillagászat, a mérnöki képzés és az orvostudomány területén. Talán egy tökéletes példája az "O'n" tanárok tudásának és készségének Imhotep, a főpap, a miniszter és az építész, aki Kr.e. 2700-ban megtervezte az első nagy kőszerkezetet a történelemben, a Zoser's Step Pyramid Sakkarában. Westcar Papyrus azt is állítja, hogy az ötödik dinasztia alapítója az "O'n" Egyetem rektora volt, mielőtt felment a trónra. Az "O'n" Egyetem legfontosabb eredménye azonban az volt, hogy egyetlen egyháznak, az Aton szolárlemezének, az Akhenaton kezében volt, akit az "O'n" papok elképzelése befolyásolt.

Az egyetem, az obeliszk és a két sólyom emblémája kapcsolatot teremt az egyetem neve és ősi története között. Az obeliszk az "O'n" város életének háza, míg a két sólyom Horus, az egyiptomi isten akkori jelképe.

Az egyetem jelenleg a Khedive Ismail rezsim alatt épült Zaafaran-palota területén található. A palotát azért nevezték el, mert a környék híres volt a sáfrány (arab Zaafaran) ültetvényeiről. A palotát 1925-ben alapították az egyiptomi egyetem igazgatási irodáinak fogadására. Ezt a Külügyminisztérium (vendégházként) használta a fontos látogatók elhelyezésére. A palotában is találkozott az 1936-os Egyezmény Egyiptom és Nagy-Britannia aláírása. Végül 1952-ben az Ain Shams University közigazgatási központjaként használták.

Az Ain Shams University , mint a legjelentősebb tudományos és kulturális intézmény, teljes mértékben tisztában van ezekkel a kihívásokkal, és biztos abban, hogy - más egyiptomi egyetemekkel - nehéz generáció létrehozása miatt komoly felelősséggel tartozik. Ez tisztában van és büszke azonosságára és hagyományaira, valamint kész arra, hogy országuk számára jobb jövő alakuljon ki. Valójában az Ain Shams University tagadhatatlan szerepet játszott az egyiptomi kulturális és tudományos élet fejlesztésében, és általában az emberi tudás gazdagításában.

Az egyetem 15 karral és 2 magas intézménnyel rendelkezik. 1950-ben csak nyolc kar: a Művészeti Kar, a jogtudomány, a Kereskedelmi Kari, a Természettudományi Kar, a Műszaki Főiskola, az Orvostudományi Kar, a Mezőgazdaságtudományi Kar és a Női Főiskola. 1969-ben az 1880-as tanári főiskolánként ismertté vált oktatási kar az egyetem kilencedik karává vált. 1973-ban az Al-Alsun kara lett az egyetem tizedik tagja. Ennek a karnak a története azonban 1835-ben nyúlik vissza.

1994-ben két oklevelet hoztak létre; a Gyógyszertudományi Kar és a Fogorvostudományi Kar, a tényleges tanulmányt a következő évben kezdték el mindkét karon. Ugyanebben az évben elhatározták, hogy létrehozzák a Számítógépek és Informatikai Tudományok karját, és a tanulmány a következő évben kezdődött. Az egyetemhez való csatlakozás utolsó foka az 1998-ban alakult Speciális Oktatás Kar. Az ápolási kar 1980-ban alakult, 1981-ben megalakult a Gyermekkori Posztgraduális Tanulmányok Intézete. A Környezetkutató Intézet létrehozása 1982-ben .

Ain Shams University hét egyetemből áll, amelyek mindegyike Nagy Kairóban található. Az egyetemi közigazgatás, a művészetek, a jog és a tudomány karai mind a fő campusban, az El-khalifa El Mamoon utca, Abassia területén találhatók. A kereskedelem, az Al-Alsun (nyelvek), a Gyógyszertár, a Fogászat, a Számítógép és Informatikai Tudományok, a Posztgraduális Gimnázium Intézete és a Környezetvédelmi Tanulmányok és Kutatások Intézete, valamint a szakosodott kórház a második kampuszon helyezkednek el. a fent említett utca. Az ÁOK és az ápolási kar egyetemi kórházakkal egy másik campusban található Abassia városában. A műszaki tudományok, a speciális oktatás, az oktatás, a nők és a mezőgazdaság egyaránt különálló campusokban találhatók, Abassia, Heliopolis és Shoubra El-Kima.

Helyszínek

 • Cairo

  Zaafaran Palace – Ain Shams University – Abbaseyya, , Cairo

  Programok

   Az intézmény a következőket is kínálja:

   Kérdések