Egyetemek

Részletes információ a különböző továbbtanulási helyszínekről

Kattints az alábbi linkekre, és olvass arról, milyen jogi továbbtanulási lehetőségek várnak egyes országokban! Általános információk különböző országokról, a helyi felsőoktatási rendszerről, a jogi sajátosságokról, a tandíjról, a tanév szerkezetéről, a jogi képzésekről nemzetközi hallgatók számára, stb.

Jogi tanulmányok a világ körül

Az egyetemek jogi karai és a jogi iskolák számos graduális és egyetemi jogi képzést kínálnak világszerte. A jogi tanulmányok széles választéka sok különböző specializációt kínál, melyek között minden leendő hallgató megtalálhatja a neki tetszőt.

Világszerte jónéhány különböző felsőoktatási intézmény szakosodott a jogtudományra. Bár a részletek országonként eltérőek lehetnek, a legtöbbjük az alábbi kategóriák valamelyikébe tartozik:

 • Az egyetemek jogi karai egyaránt nagy hangsúlyt fektetnek a kutatásra és a szemináriumi munkára, emellett széles választékát kínálják a jogi specializációknak;
 • Az egyes Jogi diplomákra szakosodott jogi iskolák;
 • Az üzleti és Jogi diplomákat és okleveleket kínáló üzleti iskolák.
 • Olyan szakintézmények, melyek a Jog területén specializálódni kívánó szakembereknek kínálnak szakirányú okleveleket és diplomákat.

Világszerte számos egyetem kínál LLB, LLM, Jogi MBA és Jogi PhD képzéseket vagy jogi tanfolyamokat. Gyakori, hogy a diákok az alábbi szakterületek valamelyikét választják a jogon belül: Üzleti Jog, Nemzetközi Jog, Környezetvédelmi Jog, Pénzügyi Jog, Büntetőjog, Adójog, stb.

A leendő hallgatóknak érdemes átgondolniuk a külföldi továbbtanulás lehetőségét, különösen, ha a jog egy speciális területe iránt érdeklődnek. A hallgatók növekvő arányban választják a határokon átívelő továbbtanulást minden képzési szinten (főiskolai és egyetemi szinten egyaránt). Az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) Statisztikai Intézete (UIS) szerint a külföldön tanuló hallgatók száma évente megközelíti a 4 milliót, ezzel majdnem megduplázva a 2000-es adatokat. A teljes szám 28 százalékát kelet-ázsiai és csendes-óceáni diákok teszik ki, az Európából és Észak-Amerikából származó hallgatók pedig mintegy 15 százalékát adják. A legtöbb diákot delegáló országok Kína, India és a Koreai Köztársaság. A közép-ázsiai a diákok körülbelül 6 és a szub-szaharai diákok mintegy 5 százaléka külföldön tanul, így ezen a régiók diákjai a legmobilisabbak a világon. Jelenleg az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Ausztrália, Franciaország, Németország és Japán a nemzetközi diákok körében legnépszerűbb úti célok.

Sok hallgató választja lakóhelyétől távoli országok online vagy a távoktatási képzéseit. Ezek a diákok nem szerepelnek a UIS statisztikáiban, így a külföldi hallgatók összlétszáma valamivel nagyobb, valószínűleg több, mint 4 millió.

A hallgatóknak többek között az alábbi okokból érdemes megfontolniuk a külföldi továbbtanulást:

 • A világ legjobb jogi képzései közül válogathatnak. Bizonyos jogi specializációk ráadásul csak egy maroknyi országban végezhetők, ahogy a legjobb képzések sem érhetők el világszerte.
 • Tanulás egy másik kultúrában. A világ egy területéhez kapcsolódó LLM-re, Jogi MBA-ra, Jogi PhD-re vagy jogi tanfolyamra járó hallgatóknak érdemes fontolóra venni, hogy az adott régióban szereznek diplomát. Így teljesen elmerülhetnek az ország kultúrájában, és később jobban helytállhatnak a szakterületükön is. Ezen kívül a nemzetközi jogi karrierre vágyó hallgatók számára felbecsülhetetlen értékű tapasztalatokat nyújthat a külföldi tanulás.
 • Javuló nyelvtudás, amennyiben a képzés nyelve eltér a hallgató anyanyelvétől. Ezen kívül bár már sok nemzetközi LLB, LLM és PhD képzés nyelve az angol, a hallgatóknak különórák keretében, vagy a helyi lakossággal kapcsolatba lépve lehetőségük nyílhat nyelvtudásuk fejlesztésére.

A külföldi továbbtanulást mérlegelő diákoknak érdemes figyelembe vennie az alábbi tényezőket, amikor eldöntik, hogy egy hazai vagy egy külhoni egyetemen folytassák-e a tanulmányaikat:

 • A képzéssel járó kiadások, beleértve a lakhatás költségeit. Néhány ország olcsó tandíjakat, vagy egyenesen tandíjmentességet kínál, de a magas lakhatási költségek felőrölhetik a megtakarításokat. Mindazonáltal számos ország és egyetem kínál ösztöndíjakat és más típusú pénzügyi támogatást, melyek közül néhány kifejezetten a nemzetközi hallgatókat célozza meg. Az egyes országok annak tekintetében is nagyban eltérnek, hogy megengedik-e az egyetemi hallgatóknak a munkavállalást. Néhány ország tiltja a nemzetközi hallgatók munkavállalását. Az egészségbiztosítás költsége szintén országonként változhat.
 • Az oktatás minősége a költségek és az olyan, a külföldi tanulással járó szellemi tényezők, mint a kulturális tapasztalatok és a nyelvtudás. Bár minden akkreditált jogi mesterképzés magas színvonalú, a módszerek intézményenként, programonként és kultúránként változnak. Ezen kívül néhány hallgató menet közben ráébredhet, hogy idegen nyelven kevesebb ismeretet sajátít el.
 • Szükséges nyelvtudás. Azoknak a diákoknak, akik nem beszélik egy adott képzés nyelvét további egy évet kellhet nyelvtanulással tölteniük. Előfordulhat, hogy a hallgatók otthoni tanulmányaik során is elsajátíthatják a szükséges nyelvtudást, de esetenként ez további külföldi tartózkodással jár.
 • A jogi tanulmányok típusai: részidős, nappali, online és távoktatás. Az országok zöme a hallgatói vízummal rendelkező nemzetközi diákok számára előírja a nappali tagozatos képzésben való részvételt. Ugyanakkor a munkavállalási engedéllyel külföldön élő hallgatók számára lehetőség nyílhat részidős tanulmányok folytatására.
Ezen túlmenően az online és távoktatásos jogi képzések nagyfokú rugalmasságot biztosítanak.

Szánj rá időt, és böngéssz a világszerte található számos jogi kar és egyetem között. Ha már tudod, mit keresel, kattints közvetlenül a téged érdeklő országra, vagy képzésre. Vagy böngéssz egy kicsit, és fedezz fel számos izgalmas jogi képzést világszerte.

Tovább Kevesebb