Keystone logo
Találja meg SJD-programját

Találja meg SJD-programját

Mit kell tanulni
Hol tanulni

A legmagasabb jogi végzettséget gyakran SJD -nek (JSD-nek is) nevezik, ami a latin Scientiae Juridicae Doctor ( Juridicae Scientiae Doctor ) rövidítése. Ez azt jelenti, hogy a jogtudomány doktora vagy a jogtudomány doktora . Az Egyesült Államokban, ahol a diploma a legelterjedtebb, az SJD a jogi doktori fokozatnak felel meg. Az SJD-ket általában azután fejezik be, hogy egy hallgató vagy jogi szakember megszerezte a jogi alapképzést (LLB) és/vagy a jogi mesterképzést (LLM).

A PhD-hez hasonlóan az SJD azoknak a hallgatóknak szól, akik szenvedélyesek a jogi ösztöndíjak iránt, és akik egyetemi vagy köztisztviselői karriert szeretnének folytatni. Az SJD-jelöltektől azt várják, hogy kutatásaikkal jelentős mértékben hozzájáruljanak a meglévő jogi ismeretek gyarapításához. Az SJD konferenciájára azt követően kerül sor, hogy a jelölt sikeresen befejezett jelentős kutatást. A legtöbb SJD-programban a sikeres teljesítéshez hozzátartozik a publikálható minőségű szakdolgozat benyújtása és a jelölt kutatásának szóbeli megvédése.

Az SJD folytatásához a leendő jelölteknek jelentkezniük kell a választott programjukra, és igazolniuk kell, hogy alkalmasak a jogi kutatásra. Míg egyes programok olyan jelölteket fogadnak el, akik csak LLB-vel rendelkeznek, sok esetben a jelentkezőktől LLM vagy más diplomás jogi diplomát kell elvégezniük.

Az SJD-k tekintélyes és szigorú tanulmányi kurzusok. A legtöbb SJD három éven belül befejeződik. A sikeres SJD-jelöltek számíthatnak arra, hogy akadémikusként vagy jogi professzorként, illetve magas beosztásban dolgozhatnak közhivatalban vagy kormányon belül.